Repertuar filmu "Bulion i inne namiętności" w Warszawie
wtorek, 10 września | |||
---|---|---|---|
Film | Przed 16:00 | Po 16:00 | |
Atlantic | 11:45 bilet 14:30 bilet | 17:15 bilet 20:15 bilet | |
Cinema City Arkadia | 18:00 bilet | ||
Cinema City Bemowo | 17:15 bilet 20:20 bilet | ||
Cinema City Białołęka | 18:20 bilet | ||
Cinema City Janki | 20:30 bilet | ||
Cinema City Mokotów | 17:20 bilet 20:30 bilet | ||
Cinema City Promenada | 17:50 bilet | ||
Cinema City Sadyba | 13:30 bilet | 19:30 bilet 21:30 bilet | |
Elektronik | 17:45 | ||
Helios Blue City | 19:45 bilet | ||
KINOkawiarna Stacja Falenica | 16:15 | ||
Kinoteka | 15:00 bilet | 17:15 bilet | |
Kultura | 11:30 | 18:00 | |
Multikino Młociny | 19:55 bilet | ||
Multikino Reduta | 14:55 bilet | ||
Multikino Targówek | 20:50 bilet | ||
Muranów | 11:00 bilet 12:30 bilet 15:15 bilet | 18:00 bilet 20:30 bilet | |
U-jazdowski | 17:00 | ||
Wisła | 17:30 bilet |
Czas trwania: 135 min.
Produkcja: Francja/Belgia , 2023
Gatunek: dramat / romans
Premiera: 30 sierpnia 2024
Dystrybutor filmu: Gutek Film
Reżyseria: Anh Hung Tran
Obsada: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Trailer filmu: Bulion i inne namiętności
Wasze opinie
Piakna uczta